Храм Светог Александра Невског

САБОР СВЕТОГ АРХИСТРАТИГА МИХАИЛА И ДРУГИХ БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА – АРАНЂЕЛОВДАН

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО-ПРАЗНИЧНО, гл. 5

Субота, 20. новембра у 17 ч.

САБОР СВЕТОГ АРХИСТРАТИГА МИХАИЛА И ДРУГИХ БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА - АРАНЂЕЛОВДАН

„О свечудесни старешино архангела и ангела, за прекрасно служење твоје спасењу рода људског прими сада од нас овај глас хвале и благодарности који ти узносимо, те нас ти, препун силе Божје, заклони невештаственим крилима твојим од свих видљивих и невидљивих непријатеља, да бисмо Господу, кога ти прослављаш и који је тебе прославио, непрестано клицали: Алилуја!”

[Кондак 13. из Акатиста Светоме]

Архистратиг – врховни заповедник и војсковођа и архангел – први међу ангелском војском, Михаило је праобраз и узор свим ратницима. Како се стаје у одбрану онога што је најсветије и истинско, ма и противник био једнако моћан или надмоћан, само на кривој страни.

Уз ту улогу војника, архангел Михаило је и наш чувар и попут Богородице, наш заступник пред престолом Господњим, где непрестано борави.

Неколико пута у години прослављамо архангелски спомен. Овај је дан Сабора бестелесних сила – како ли то само величанствено, драматизације и екранизације вредно, изгледа! Како је утешно знати да се толика множина смирених – иако моћних – ангелских бића одазвала на громки поклич архистратига да не посустану пред погорђеним и у суноврат окренутим Сатанаилом. Ако су се они, над људима незамисливо моћнији, морали борити са палом природом свог саплеменика, како се онда ми чудимо што обитавамо у борби непрестаној не само са другим већ и са палом природом својом.

Велика подршка и ослонац је управо овај архангел којем се ваља обраћати макар и овим последњим у низу кондака из Акатиста.

Служба светом архангелу ове је године додатно свечарска због васкрсног предзнака, у мистичном гласу петом.

Од срца честитамо крсну славу многим садашњим и некадашњим члановима Хора: Маји Вујисић, Наташи Лишанин, Милици Величковић, и девојачку славу Милени Лазић и Јани Милишић.

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза