Храм Светог Александра Невског

БАДЊИ ДАН

· 8 ч. (9 ч.) ЦАРСКИ ЧАСОВИ И ЛИТУРГИЈА СВ. ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

Петак, 6. јануар

· 17 ч . Налагање бадњака и Бденије (Повечерје с јутрењем)

БОЖИЋ – РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Субота, 7. јануар

· 9 ч. Литургија празнична ***ХРИСТОС РАЖДАЈЕТСЈА, СЛАВИТЕ!***

„Свака песма оних који хоће да је достојно принесу Твом оваплоћењу нас ради, доживљава пораз и лакше је ћутати. Јер, ако бисмо Ти, Свети Царе, принели онолико песама колико је песка, ни онда не бисмо учинили ништа достојно. Стога са страхом певамо: Алилуја!”

[Кондак 11. из Акатиста Рождеству]

Иако је јасно шта је незнани песник хтео рећи – није лакше ћутати. Није ни могуће ћутати у Празнику који ову половину године надвисује радошћу, ишчекивањем, песмама које су присутне још од првог великог празника у божићном посту – Ваведења: тај усклик св. Григорија Богослова одјекује кроз све службе које смо испевали минулих седмица.

Рождество нема свој „Посни триод”, нема тематски поређане недеље, а опет, чини се да из године и годину, Богу хвала, појући на овим службама имамо некакав свој божићни поредак: почев од дивног Богородичног Празника, преко наше хорске славе, па никољданских окупљања, па покојег прекобројног бденија – какво је ове године било изузетно свеноћно бденије уочи св. Андреја Првозваног – све храбрени и предвођени тим кападокијским восклицанијем „Христос раждајетсја – славите!” као победоносним барјаком, ево примакосмо се рождественској ноћи. Попут звездара-мага који су, свако са своје стране, пратили тросјајну звезду, и ми смо надомак витлејемске пећине и чудесног догађаја.

Не знамо песама „колико је песка”, но оно што знамо – принећемо у службама на Бадњи дан и Божић, ишчекујући тај јединствен – за наш народ – тренутак када ћемо свечано пратећи окићени Бадњак-рођак, помирити словенско и хришћанско, преобразити клањање звезди у поклоњење Богомладенцу, а даривање и обожавање храста-церића у даривање свију нас искрицама и варницама, да се и оне преобразе у блиставе тренутке свега доброг што молимо од Оног, „што је од пре века Бог”.

Христос се роди!

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза