Храм Светог Александра Невског

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Среда, 6. април у 17 ч.

„Архангелским гласом кличемо ти, Пречиста: Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!”
„Архангелским гласом кличемо ти, Пречиста:
Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом!”

„ […] А Његова страдања у овоме свету, а Његов Крст, а Његова смрт? Шта је Христова смрт? –Благовест, опет Благовест, све Благовести за мене и тебе и сваког човека. Јер смрћу је Својом смрт победио. Господ Христос победио сву највећу горчину, сву највећу муку рода људског и духа људског и тиме постао незаменљив Бог и Господ за свако људско биће, за сваког човека који не живи у овоме свету као слепа кртица него тражи одговор на стално и страшно и велико питање: Господе, ко сам? Ради чега сам ја човек у овоме свету? Зашто си ме створио као човека, а не као славуја, не као птицу, не као цвет, него си ме створио као човека? А гле, смрт је у мени. Ево, смрт Господа Христа ту моју највећу горчину и муку претвара Својом смрћу у радост, јер гроб Господа Христа постаје извор васкрсења. Његово Васкрсење, гле, ето Благе вести, вечне Благе вести за свако људско биће, за све који су у гробовима, за све наше претке, за сва људска бића која су сатрвена смрћу, сатерана у прах, сатерана у змије, у шкорпије, у црве. Он, Чудесни Бог, Господ Исус, распет спасава нас од сваке смрти и даје нам Живот Вечни. Васкрсењем Својим осигурава васкрсење свакоме од нас, васкрсење и Живот Вечни.”

[Ава Јустин, из Беседе на Благовести, ман. Ћелије, 1966]

Велики – и најчешће великопосни – Празник нам се ове године поставља на средини пређеног пута, да нас ободри, оснажи, обрадује, утеши. Празник који је, како певамо у тропару, почетак нашег спасења. Без тог тренутка и без послушности и смирености девојке Марије не бисмо имали ни „торжество торжестав” – Празник над празницима којем се приближавамо ходећи по лествици припремних и великопосних недеља.

Мноштво дивне поезије краси овај празник. Читави дијалози, заплети, размишљања који су се несумњиво одигравали у души Марије, која је требало да прихвати такву недокучиву промисао да Она буде та у чију утробу ће се сместити Несместиви Спаситељ рода људског.

Ове године ће, на жалост, изостати наше традиционално пјеније у манастиру Крушедолу, но нек да Господ да не посустанемо певајући „само” на домаћем терену.

Смештен ове године, изузетно, између Канона св. Андрији Критском и, по тематици сасвим блиске службе – Акатиста Пресветој Богородици, благовештенски празник ову седмицу чини раскошно свечаном. И ради нашег учешћа у тим и таквим службама, опет вреди што нас Господ није прибројао у славује, или цвеће. Све, разуме се, украшава творевину Божију и нарочито се пројављује као, ове године, доста успорен наговештај пролећа које Благовести увек прате.

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза