БОГОЈАВЉЕЊЕ * КРШТЕЊЕ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

БОГОЈАВЉЕЊЕ * КРШТЕЊЕ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

▪ ВЕЛИКО ПОВЕЧЕРЈЕ СА ЈУТРЕЊЕМ

Четвртак, 18. јануар у 17 ч.

▪ ЛИТУРГИЈА СА ВЕЛИКИМ ОСВЕЋЕЊЕМ ВОДЕ

Петак, 19. јануар у 9 ч.

Богојављење икона

 

„Днес вод освешчајетсја јестество!”

„Гле, када је Бог мртву воду учинио бесмртном, бесмртним сведоком Својим, присуством у овоме свету како да не учини душу људску која је саздана по слици Божјој, Човек је зато и створен да буде Богојављење, да собом јавља Бога, да собом јавља све што је Божанско, да собом јавља слику Божију. Да, Бог и створи човека и створи сав свет да све то буде сведок Њега, сведок Вечне Његове Истине, Вечне Правде, Вечне Љубави, Вечне Доброте. Да, Бог је и створио овај свет и свако створење у свету да буде живи глас и живи сведок, живи сведок Пресвете Тројице.”

[Ава Јустин, из Беседе на Богојављење, ман. Ћелије, 1974]

Празнично рухо ових седмица само се поднавља. Сада смо заоденути у свечани важни догађај – догађај када је смирени Господ примио крштење од
​руке свог Претече и благодаћу Духа Светога. И ми сами о Богојављењу, проживљавамо то крштење кроз узбудљив и величанствен обред великог освећења воде.

Ко на мору, ко на реци, ко међу бурићима са водом; тајна је иста, снага је велика, молитва вазда потресна: Велик си, Господе и чудесна су дела Твоја и нема те речи која ће бити кадра да опева сва чудеса Твоја!

Нађимо снаге да у светском метежу не пропустимо да „собом јављамо Бога.”

Бог се јави!

Ј.А. Тонић

Још сличних чланака