ПРАШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ПРАШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ

недеља, 18. фебруар 2018.

   

„Еванђеље праштања је толико неопходно земаљском свету да се протеже и на птице у гори. Наши стари говораху, причао ми је мој покојни отац, да се на данашњи дан и птице у гори опраштају, птице у гори опраштају… О, какве нежне, анђелске и еванђелске осетљивости и саосетљивости код птица. Оне јаче од нас осећају Спаситељево дирљиво Еванђеље опраштања. Гле, птице у гори усрдније су од људи у испуњавању Еванђеља Христовог.

Браћо, застидимо се пред птицама. Зар да нас оне претекну у испуњавању Христовог Еванђеља? Похитајмо, опростимо данас свима, еда би Господ опростио нама грехе наше. Помолимо се за све, за пријатеље и непријатеље, за оне који нас мрзе и за оне који нас воле, за добротворе и злотворе. Будемо ли тако радили, ми ћемо за све време Великог поста ревносно ићи путем еванђелских врлина и радосно узићи у Нови Рај, Васкрсење Христово, где свакога од нас очекује Божанска Истина и Правда, Божанска Бесмртност и Вечност, Божанска Љубав и Радост. Амин.”

[Из Беседе аве Јустина на Беле покладе, ман. Ћелије 1965]

Похитајмо! Похитајмо да:

– опростимо једни другима, не само оно што се лако да опростити већ и оно што нас пече и што потајно негујемо као неко важно имање којег не желимо да се одрекнемо а које ће нам бити тежак багаж и повући нас у бездан, баш онда када нам буде била неопходна лакоћа чисте покајане и помирене душе;

– не лишимо себе непоновљиво дубоких, поетски богатих, напевима расцветалих појачких великопосних творенија и служби на којима се везу – Покајног канона св. Андреја Критског, гласом петим обојених Пређеосвећених Литургија, свечаних Литургија св. Василија Великог – свака недеља Поста са својом, посебном темом и поуком, благости Акатиста Пресветој Богородици … а тек Страсна седмица – и у њој, ове године, сочетаније Благовести и Велике Суботе.

– приложимо свој подвиг спасењу нас самих, а тиме, ко зна – можда и других око нас. Кроз труд, кроз молитву, читања душекорисних штива (а толико нам је тога под руку …) Одрицање од празнословља и празноумља у које нас свакодневно свет увлачи и меље.

Праштајте, браћо и сестре. Свима нама – Бог да прости.

Време Поста радосно почнимо!

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака