Храм Светог Александра Невског

СИЛАЗАК СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ ~ ДУХОВИ~ ТРОИЦА

ВЕЧЕРЊЕ ПРАЗНИЧНО

Субота, 3. јуни

ЈУТРЕЊЕ, ЛИТУРГИЈА СА ВЕЧЕРЊОМ

Недеља, на Духове

„Архангели и Ангели, Начала и Власти, Престоли и Господства, који стоје пред самим престолом славе Твоје, нису у стању изразити величине савршенстава Твојих; а многооки Херувими и шестокрили Серафими, заклањајући лица своја, само са трепетом и љубављу узвикују један ка другоме: свет, свет, свет је Господ Саваот! Утолико пре ми, који смо прах и пепео, треба да пригрлимо ћутање. Али, да се не бисмо показали заборавни и неблагодарни према толиким добротама, изливеним на нас при стварању и искупљењу, ми, угледајући се на Небеске Житеље, кличемо са вером и љубављу: свет, свет, свет си, Господе Боже наш, неисказана висино савршенстава и неистражљива пучино тајана!


Свет си, Господе Боже наш, Ти си свуда и све испуњаваш, један и исти јуче, данас и вавек! Свет си, Господе Боже наш, Ти све можеш, Ти називаш непостојеће као постојеће, Ти низводиш чак до ада и опет изводиш!
Свет си, Господе Боже наш Ти испитујеш срца и изнутрице људске, Ти избрајаш звезде и свима им дајеш имена!
Свет си, Господе Боже наш, сви су путови Твоји истинити и сви судови Твоји оправдани, уједно и многожељени!
Свет си, Господе Боже наш, Ти отпушташ грехе отаца на деци, и милујеш и награђујеш из нараштаја у нараштај!
Свет, свет, свет си, Господе Боже наш, ради светог имена Свог помилуј нас, пала створења Твоја!”

[Икос 1. из Акатиста Пресветој Тројици]

Ретко кад се чудесни свет поднебесја тако раскошно указује и разбокорава као у овом Празнику – рођендану Цркве. Сви чинови ангелски, Пресвета Тројица, непрестано служење Свете Литургије, и над свиме – победоносна песма коју на свакој Литургији узносимо: „Свјат, Господ Саваот!”

И из тог тријумфалног усклика расцветао се и припев за икосе овог Акатиста, уједно и припев – рефрен једног, нама омиљеног, „канта” – паралитургијске песме, попут наших богомољачких испеваног са простора у којима се сада бије жестока битка, не само у поднебесју …

Овим се Празник заокружује путовање које смо започели, већ смо и заборавили кад то беше – у припремним великопосним недељама – а поставља темељ за сигуран, мада и трновит и неизвестан пут којим ваља ходити, чекајући жизан будушчаго вјека.

Чудновата, народ би рекао, наопака нека година у којој су многе кише ускратиле да пролеће замирише и јоргованом и багремом; но, не губимо наду, липе београдске су тако лепо уцватале и ко зна – ако измолимо, уз остале све наше молбе и прозбе уплетене у коленопреклоним молитвама, и тај дар, можда се озари престоница том малом утехом која толико боји ово, предлетње доба.

„Благословен јеси, Христе Боже наш!”

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза