БИБЛИОТЕКА “ОБРАЗ СВЕТАЧКИ”

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ukras

grb

БИБЛИОТЕКА “ОБРАЗ СВЕТАЧКИ”

Библиотека „Образ светачки“ основана је 1994. године у оквиру издавачке делатности Православне мисионарске школе. До 2013. године, и краја излажења књига ове Библиотеке, у њој је објављено укупно 124 наслова изабране црквене литературе (духовно-поучне, житијске, егзегетске, црквено-историјске, бого- словске…), у више поновљених, допуњених и измењених издања. Уредник библиотеке “Образ светачки” од 1995. до 2013. године био је Јован Србуљ, филолог, приређивач више од стотину зборника на црквене теме и угледни издавач православне литературе. Рецензент свих књига ове Библиотеке је од 1997. до 1998. године био прото- јереј-ставрофор Љубодраг Петровић, а од 1998. до 2013. протојереј-ставрофор Вајо Јовић, старешина храма Св. Александра Невског. Књиге су објављиване у формату А5 (140 пута 210 мм), у тиражу од 1000 примерака по наслову, на квалитетном офсетном папиру, у брошираном и твр- дом повезу. Православна мисионарска школа је, по квалитету и броју књига објављених у Библиотеци “Образ светачки”, без сумње, један од значајнијих издавача не само у Архиепископији Београдско-карловачкој, већ и у читавој Српској Православној Цркви, у периоду последње деценије 20. и прве деценије 21. века.

 

АКАТИСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ1. АКАТИСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ
(Њеним чудотворним иконама, са свим иконама у боји); 2003. год, стр. 400. Акатисти чудотворним Иконама Пресвете Богородице, са молитвама за разне потребе – од васпитања деце, до умножења љубави. Од Брзопомоћнице до Пантанасе – исцелитељке од рака, од Богородице Чаше Неиспијене до Богородице свих жалосних Радости.

ЕВЕРГЕТИНОС2. ЕВЕРГЕТИНОС – Зборник богогласних изрека и поука богоносних и Светих Отаца; 2003. год, стр. 432.
Евергетинос је један од најпознатијих пра- вославних зборника подвижничке литературе, уз Добротољубље, Отачник и Старечник. Од најду- хоноснијих поука које проничу у тајанство вере у Христа до најсветијих примера одрицања, тр- пљења, подвига и смирења у Љубави Божијој. Ово је први превод “Евергетиноса” не само на србски језик, већ на неки од словенских језика.

БЕЗ БОГА НИ ПРЕКО ПРАГА3. БЕЗ БОГА НИ ПРЕКО ПРАГА Србски духовници ХХ века (Житија и поуке); 2004. стр. 432.
Књига о србском монаштву, верним синовима Светога Саве и Светог Николаја Жичког, као и духовним плодовима богомољачког покрета. Необјављени текстови Св. владике Николаја; животи и поуке србских подвижника ХХ века; примери светосавске вере и побожности; примеричуда, милости и васпитних опомена Божијих.

ПОСТ-ЧИСТОТА ДУШЕ-ЗДРАВЉЕ ТЕЛА

4. ПОСТ: ЧИСТОТА ДУШЕ – ЗДРАВЉЕ ТЕЛА (Пост телесни и духовни у животу православног Хришћанина) (Св. Теодор Студит, Св. Игњатије Брјан- чанинов, Св. Теофан Затворник, Св. Јован Крон- штатски…); IV допуњено издање, 2005, стр. 448, тврд повез.
Поуке великих Светитеља (од Св. Јована Златоустог и Василија Великог до Св. Игњатија Брјанчанинова) и научни текстови о користи поста за душевно и телесно здравље. Мноштво духовничких и практичних упутстава, као и црквена правила хришћанског поста који је, по Оцима Цркве, царски пут ка Цару славе.

 

Још сличних чланака