Краћи историјат издавачке делатности Православне мисионарске школе

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Преводилачко братство “Инок Исаија”

1992. године основано је преводилачко братство „Инок Исаија“ чији чланови преводе са готово свих свет ских језика. Братство углавном преводи текстове поучне и за верски живот и спасење корисне.

Издавачка делатност

Прва књига коју је објавила ПМШ била је књига „Кроз огањ апокалипсе“ (1991). У овој књизи су објављени текстови у којима се, на све тоотачки начин, објашњавају знаци времена. Од тада издавачка делатност непрекидно јача и ПМШ издаје књиге: „Небо и земља ће проћи“ (1992), „Изазови далеког истока у светлости православног Хришћанства“ (1993), „У тамници херметичког круга“ (1994), „Св. Јован Шангајски“ (1995),. Све књиге су дела групе аутора, приређивачи су били мисионари ПМШ, а рецензент је био прота Љубодраг Петровић. 1995. године у издању ПМШ објављена је и књига“Младост и страсти” Владимира Димитријевића, која је доживела неколико издања и која била једна од најпродаванијих књига у београдским књижара тих година.

ПМШ постаје и издавач библиотеке „Политика и образ“ у оквиру које излазе књиге: „Истина ο француској револуцији“, „Православље и нови светски поредак“ и „Пола века српске голготе“ др Марка С. Марковића, као и књига „За васкрс распетог Србства“ Небојше М. Крстића. Јуна 1995. године покренут је и Билтен храма Светог Александра Невског у коме се, поред обавештења ο животу парохије и ПМШ, штампају и краће духовне поуке и чланци. Главни и одговорни уредник “Билтена” био је протојереј-ставрофор Хаџи Љубодраг Петровић. Новембра 1997. год. покренут је и часопис „Београдски дијалог – истина ο тоталитарним и деструктивним верским сектама“, у коме је, на православни начин, била раскринкавана лажност и духовна штетност учења и деловања тоталитарних и деструктивних верских секти.

Издања “Образа светачког”
Издања “Образа светачког”

Од 1997. године Православна мисионарска школа сарађује са хиландарским фондом „Тројеручица“ у издавању библиотеке „Образ светачки“, у оквиру које је до 2010. године изашло 122 наслова, светоотачких дела и душекорисних књига.

Издања Образа светачког 4

Уредник библиотеке “Образ светачки” био је Јован Србуљ. Рецензент свих књига ове библиотеке је до 1998. године био о. Љубодраг Петровић, а од 1998. године о. Вајо Јовић. 2000. Православна мисионарска школа је издала књигу “Свети Александар Невски ‒ житије, акатист, чуда”, коју је приредио Слађан Мијаљевић. 2011. године покренута је нова библиотека “Невски” у којој су, до сада, об јављена два наслова: “Свети благоверни велики кнез Александар Невски ‒ житије и чуда, службе и акатист” и “Упознајмо веру православну ‒ веронаука у десет поука” протојереја-ставрофора Ваје Јовића. Уредник библиотеке “Невски” је Матеј Арсенијевић, преводилац и публициста.

 

Још сличних чланака