Храм Светог Александра Невског

Литургија пређеосвећних дарова у храму Светог Александра Невског на Дорћолу – Епископ Сава: Негујмо богољубље и братољубље

Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава, викар Патријарха служио је петог дана Великог поста – свете Четрдесетнице 11. марта 2022. године Литургију пређеосвећених дарова у храму Светог Александра Невског на Дроћолу. Епископу Сави саслуживало је братство храма Светог Александра Невског у молитвеном присуству верног народа.

На крају Свете Литургије освећено је кољиво у спомен на чудо Светог Теодора Тирона.

У својој беседи на крају Свете Литургије, Епископ Сава је особито указао на значај Литургије пређеосвећних дарова која се служи само у овом периоду године.

,,У овом периоду Великог поста Црква нам даје, поред редовних недељних богослужења, и два пута седмично, средом и петком да служимо Литургије пређеосвећних дарова, како бисмо се на тим Литургија причешћивали, како бисмо се причешћивали чешће него током године, да бисмо причешћујући се Телом и Крвљу Христовом добијали снагу и духовну потпору да издржимо на путу четрдесетодневног поста, да се достојно припремимо за празник Васкрсења Христовог, и како бисмо се на најприснији могући начин сјединили са самим Господом нашим Исусом Христом“ – рекао је у својој беседи Епископ марчански.

У наставку беседе Епископ Сава је указао на светитељски лик и чудо Светог Теодора Тирона, коме је посвећена прва субота Великог поста.

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза