Храм Светог Александра Невског

НЕДЕЉА О САМАРЈАНЦИ

НЕДЕЉА ЧЕТВРТА ПО ВАСКРСУ – О САМАРЈАНЦИ

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, гл. 4

Субота, 29. мај

„ Гле какве необичне сведоке о Свом Васкрсењу изводи Господ пред нас, пред лице рода људскога. Кога? Блуднице! Ево жене Самарјанке, шест мужева променила, и њу Господ начинио Апостолом и сведоком Своје Божанске силе, Свога Васкрсења. […]

Осетила је жена Самарјанка да пред собом има Пророка, и узбуђена и збуњена она одговори на Његове речи:

‘Знам, то што ти говориш нама ће објавити Месија, Спаситељ, који треба да дође у овај свет’. И Спаситељ онда одговара: ‘Ја сам Који говорим с тобом’. Пазите браћо, жени блудници казује Господ тајну Своје Личности. Никоме до сада није тако објавио и казао Себе: ‘Ја сам Који Говорим с тобом’. Какво тврђење и необично и страшно! Самарјанка је осетила да се нешто велико збива са њом и у њој. Потрчала је у град да јави људима ту вест: ‘Ево човека који ми каза све што сам учинила’ […]

Ето, данас Света Црква слави после Ускрса месец дана, слави Свету Фотину – то је жена Самарјанка. Фотина се звала. Слави бившу покајану и преображену блудницу, блудницу преображену у Апостола и у Мученицу. Њено Житије чудесно и дивно, поновљено Христово Еванђеље за нас, свакога од нас.”

Свети Јустин Ћелијски

[Из беседе у Недељу о Самарјанци, 1965. у манастиру Ћелије]

„Преполовивши празник, ожеднелу моју душу напој водама побожности …” певамо преполовивши Педесетницу и даље нижући недељу за недељом, украшене причама које се наслањају на великопосни период.

Самарјанка, која је такође ожеднела дошла на кладенац, истински је напојена водом са непресушног Извора живота нашег. Фотина – Светлана, после овог сусрета остала је да светли кроз Цветни триод у све векове. Преплет стихира које приповедају о овом догађају и гласа четвртог следе на васкрсном бденију.

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза