Храм Светог Александра Невског

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЈОВАНА ЈОВИЋА У ЧИН ЂАКОНА

Недеља о Слепом, на св. Јована Богослова

У истом недељном, васкрсном и, још увек, васкршњем дану имали смо много догађаја, можда не бројем, већ по снази којом су се утиснули у нашу душу.

На архијерејској Литургији, Његово преосвештенство, епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан, у чин ђакона рукоположио је теолога Јована Јовића, у правом смислу, чедо наше невске заједнице. Ми који смо у Невском са мало дужим стажом, Јована памтимо као дугоочекивано дете оца Ваје и попадије Раде, такорећи порастао је у порти нашег храма.

Богу хвала, дочекали су његови родитељи и школе да заврши, и да са својом супругом Маријом већ двоје деце изроди а ево, и да настави стопама свог оца, дугогодишњег и доскорашњег старешине невске парохије. Путеви Господњи ће ђакона Јована најпре привести презвитерском чину, у који ће га епископ Силуан већ сутрадан увести на празник св. Николаја, код моштију имењака – св. Владике Николаја у манастиру Лелићу. Затим, на далеке путе, у сиднејску парохију.

Аксиос, оче Јоване! На много година да служиш са својом породицом Господу, на спасење и на ползу повереном ти стаду.

Једног смо, дакле, свештеника дочекали, а одмах потом, испратили о. Душана са опелом у вишњичкој цркви. Последњи целив наш и многих свештеника који су служили уз началствовање  епископа хвостанског г. Алексеја нека отпрати о. Дула где му је „припремљено место покоја”.

Дан се привео крају топлим, николајевским празничним-славским, лепо отпеваним вечерњем у борчанској цркви, а вечерње се продужило у дивно седење у летњиковцу – сењаку у скоцканој, умивеној порти борчанске цркве. Заиста, од срца захваљујемо о. Милану и братству храма што нас из године у годину позивају да појањем украсимо славско навечерје и угошћују – трпезом, причом и песмом.

Тај дан са, наоко, супротстављеним садржајима: и Аксиос – Достојан уз многољетствија и радост због новог пастира на њиви Господњој, и Вјечнаја памјат у једноипосатном свештеничком опелу којим другог пастира испратисмо, у смисао и сословије довели су молитве и пјенија св. Николају, а ублажили сумрак, мирно вече, поветарац са Дунава и многе песме којима смо парирали распричаном живом свету на дунавском рукавцу.

Хвала Богу на свему.

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза