Храм Светог Александра Невског

Патријарашка Литургија у манастиру Тумане

НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА

16. мај 2021.

На љубазни позив монаха Михаила, који је као богослов и ученик нашег оца Бранислава Кеџића, појао за певницом у нашем Храму а са благословом игумана, архимандрита Димитрија, у Недељу Мироносица смо имали прилику да први пут певамо на Литургији којом је началствовао Патријарх српски Господин Порфирије уз саслужење још неколико владика, свештеника и ђакона.

Манастир Тумане је последњих неколико година узрастао до светиње коју походи заиста мноштво народа. Моштима, најпре св. Зосиме – а у новије време, од прослављања у лику светих 2017. године – и св. Јакова, ововременог светитеља, притичу свакодневно стотине људи. Нашег домаћина Михаила је тако овај манастир привукао да ту започне свој монашки живот.

Велики задатак нам је представљао певање на отвореном простору, а благодарећи сталној бризи Михаила нисмо ни једног тренутка осетили притисак нити нелагоду због заиста невероватно великог броја људи који се јуче мерио хиљадама. И поред кише која је добрих два сата пљуштала, народ је стрпљиво чекао сатима да, у молитви, целива мошти двају туманских чудотвораца.

Захваљујемо архимандриту Димитрију што нам је обезбедио превоз – минибус па о томе нисмо морали да бринемо.

Михаилу, од срца велика благодарност што је све време „пазио” на нас као неки разредни старешина, што нас је спроводио кроз гужву, омогућио да имамо простор за певницом, место за софром, да нас преко реда уведе да целивамо мошти, па нам још и запаковао дарове за сваког певача (и претекло је): по икону туманских светитеља, свету водицу, свето уље и иконицу.

А пре свега – мене лично је дирнуло што нас се сетио и позвао да певамо на Литургији, за њих веома важној – првој на којој су, уз свог владику Игњатија угостили новоизабраног Патријарха.

То је љубав и то је домаћин.

Све остале податке – ко је служио, ко саслуживао, као и бројне фотографије можете наћи на сајту СПЦ у извештају о овоме догађају.

А о томе да ли је и ко то певао на Литургији, како смо у рану зору пошли из Београда да стигнемо на време, као и наше фото – утиске – ексклузивно, само на страници Хора!

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза