Храм Светог Александра Невског

ПЕВНИЧКИ ХОР ХРАМА

Певнички хор поје на Литургији суботом, као и на бденијима уочи празника, и празничним Литургијама. Осим тога, поједини чланови хора, по могућностима, учествују и у циклусу дневних богослужења (јутрење и вечерње) у нашем Храму. Певнички хор, или Певница св. Александра Невског броји 12-ак чланова, при чему тај број није константан.

Историјат

Прве часове певничког појања држали су свештенослужитељи овог храма: протођакон Момир Лечић, протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић, протојереј Љубивоје Жикић, преносећи своје знање и искуство младим људимa који су својим гласовима могли допринети лепоти богослужења. Часове појања су држали и поједини студенти Православног богословског факултета у Београду, међу којима је и један садашњи професор на катедри за Литургику, ђакон др Србољуб Убипариповић. Од 2006. до 2008. године певнички хор води дипл. теолог Нада Тасић, а потом, од 2008. до 2015. године дипл. молекуларни биолог Мирјана Милетић. Од школске 2015/16. године диригент певничког хора је Милена Јовановић, теоретичар музике.

Делатност певничког хора

Делатност Певнице подразумева упознавање и увежбавање певања ризнице писаног и усменог предања из области Српског народног црквеног појања. На првом месту, то су песме Литургије које је записао Стеван Ст. Мокрањац, а уз њега и други мелографи који су оставили значајнији музичко-богослужбени отисак у историји црквене музике, попут проте Ненада Барачког, епископа Стефана Ластавице, и других. Упоредо са изучавањем Литургије, на певничким пробама се овладава мелодијама Осмогласника, припрема се за појање на богослужењима наступајућих празника, учи се и усавршава у познавању црквенословенског језика, богослужбеног поретка, као и химнографије уопште.

Изразитој лепоти многосадржајног великопосног богослужбеног циклуса доприноси и учешће певничког хора, који је у овом периоду изузетно активан, учествујући у највећем делу богослужења свете Четрдесетнице: Велики Канон св. Андреја Критског, Литургије пређеосвећених дарова, Акатист празника Благосвести у 5. седмици поста, укључујући и богослужења Страсне седмице, као и велелепно прослављање празника Васкрсења Господњег, почевши од Литургије Светог Василија Великог на Велику Суботу.

Циљ рада на пробама Певнице је најпре усавршавање заједничког певања на богослужењима, али и обликовање сваког члана понаособ, што коначно треба да води ка оспособљавању појаца за што самосталније учешће на богослужењима и, у том смислу, потпуније доприношење богослужбеној лепоти живота Цркве.

Жива и преизобилна богослужбена пракса певањем јесте утврђена у корену који су, преточивши химне из усмене традиције у ноте, поставили, и тиме трансгенерацијски оприсутнили Корнелије Станковић, Мокрањац и други. И поред тога, неминовна је појава варијантности у појању, с обзиром на то да се, и поред значајног мелографског рада, тај вид Предања и даље преноси усменим путем. Стога, Певница св. Александра Невског баштини њој својствен стил појања, као и напеве које смо наследили још од првих учитеља појања, поменутих свештенослужитеља нашег Храма. Кроз властити мелографски рад, настојимо да у раду са новим члановима једноставније и поузданије пренесемо искуство појања, које се деценијама уназад негује при храму Светог Александра Невског.

Пробе певничког хора се одвијају једном недељно након вечерњег богослужења, у просторијама парохијског дома нашег светог Храма.

Милена Јовановић

Подели страницу

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза