Храм Светог Александра Невског

УЗ ХОРСКУ СЛАВУ

л. Г. 2022.

Неколико сличица прилажемо, за успомену на овогодишњу прославу св. Александра Невског – славу Хорова при нашем храму.

Благодарећи Господу и св. Александру Невском што смо и ове године имали и с ким и с чим и где, ваља да напоменемо да смо овог пута – поред наших пријатеља, рођака, драгих људи из наше парохијске заједнице, имали чак два хора у гостима: Хор „Св. Теодор Вршачки” из Вршца са диригентом Олгом Шинковић са којима је дошао и архијерејски намесник – прота Радомир и Хор „Св. Симеон Мироточиви” са Новог Београда којим руководи Јована Стојковић. Оба хора су нам бивали дивни домаћини више пута.

Заиста, колика је радост када је кућа пуна!

Наши свештеници су као прави домаћини, славили са нама заједно. Трудом свих нас и трпеза је била на висини задатка.

Наш баритон – надамо се, само привремено на одсуству – Никола са својим ансамблом разиграо је и распевао ионако распевано и распричано друштво.

Овом веселом делу славе претходило је – а то је важно – Литургијско славље: и мешовити и певнички Хор су певали на славском-празничном бденију, на архијерејској Литургији коју је служио епископ новобрдски Иларион и, разуме се, на Акатисту, са све гостима, после којег је преломљен славски колач и освештано жито. Када је припрема славе таква, кад се молитве плету пред кивотом са честицом моштију нашег предстатеља, када се свако са своје стране потруди и принесе жртву – у спремању, постављању, служењу – онда се те све искрице удруже и распламте у топлину и радост која се и даље раздељује и умножава. И због које се „слике у оку” селе и настањују у души.

Дај Боже да, молитвама светог благоверног Књаза Александра Невског – Алексеја, узрастамо и занављамо оба наша Хора, да на много благих година труждајушчи и појушчи украшавају песмом наш лепи Храм.

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза