АКАТИСТ И БДЕНИЈЕ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

АКАТИСТ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Петак, 12. април у 17 ч.

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, гл. 5

Субота, 13. април у 17 ч.

 

„Сваки је грех убица у души, свака страст непокајана, неисповеђена, убица је у твојој души. Спасавајући њих од греха, спасаваш себе.
Пример: Света Марија Египћанка. Шездесет и седам година она није видела створење живо у пустињи страшној, ни човека, ни звер, ни птицу. Шездесет и седам година живела је у неисказаном посту и молитвама непрекидним. Њене подвиге нико не зна осим Анђела Божјих и Самога Господа. Ми нешто, нешто знамо од тога. Гле, како је она била велика, како је служила људима, како је била с људима кад је у пустињи живела, није видела шездесет и седам година људско биће? Да, несумњиво она је баш испунила Еванђеље живећи у пустињи, јер молитве њене још за живота њеног, и од тада до данашњег дана, хиљаду и четристо шездесет седам година, њене молитве држе васељену, њене молитве помажу свакој души такорећи, свакоме који хоће да се бори против греха, против страсти, онако како се он борила на земљи и однела победу. И ето, служи, непрекидно служи молитвама својим роду људскоме до данашњега дана.”

Свети Јустин Ћелијски

[Из беседе у Пету Недељу Великог Поста, 1967. у манастиру Ћелије]

Недеље глувне – тако назване јер се у тој седмици служе два бденија, која, када се у целости служе трају до у „глуво доба ноћи” – подсећамо се почетка Часног Поста кроз наново, овог пута у целини, читани Покајни Канон. Затим, у сусрет служби суботе пете седмице, певамо кроз јутрења стихословија прошаран вез Романовог Акатиста, и Пресветој многе похвале.

Преподобна, јединствена Марија Египћанка пројављује се најпре у Канону св. Андреје Критског, затим као светитељка којој је посвећена ова, пета недеља Поста и, најзад – та се недеља ове године заиста поклапа са датумом када се Света и прославља.

Некад греховним ланцима окована, а потом, многим подвигом изнурена и готово бестелесна Марија из Египта и најславнија међу женама, и по рођењу Богомладенца, увек Дјева Марија из Назарета, два су светила ове недеље.

Поуке на претек, охрабрења такође.

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака