АРАНЂЕЛОВДАН

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

САБОР СВЕТОГ АРХИСТРАТИГА МИХАИЛА И ДРУГИХ БЕСТЕЛЕСНИХ СИЛА – АРАНЂЕЛОВДАН

ЦРКВА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА (Хумска 26)

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Уторак, 20. новембра 2018. у 17 ч.

„Гле, ми људи од исте смо грађе од које и Анђели свети. Ми људи на земљи представљамо Херувиме. Шта ја кажем? То ја не кажем, то каже велики Свети Златоуст у својој Светој Литургији. Ми представљамо тајанствено, на чудесни начин, Божије Херувиме. Анђели, људи, ко сте? Грешна браћа безгрешне Браће своје Небеске, Анђела. Ето ко су људи! И ми овде у овоме свету живимо као у изгубљеном рају. […]

А гле, све се мења када Господ силази у овај наш земаљски свет, када постаје човек. Човече, не само да си постао већи од Анђела, него си постао – Бог по благодати.”

[Ава Јустин, Из беседе на Аранђеловдан, у ман. Ћелије 1965.]

Грешни појци безгрешних својих сапојаца бестелесних и ове ће године, захваљујући благослову старешине Гавриловског храма – оцу Илији, увеличати архангелско бденије у племенитој акустици Храма, подигнутог у у славу настрадалих српских војника за време Првог светског рата.

Оцу Илији честитамо уједно и крсну славу, а не заборавимо ни цењеним певачима, садашњим и некадашњим: Игору Маринковићу, Милици Величковић, Данијели Жујовић, у Ђунису искушеници Ивани, прву славу новоудатој Маји Вујисић па и девојачке славе Данки Крстић, Милени Лазић и Јани Милишић.

У здрављу славили на много благих година!

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака