***БАДЊИ ДАН – БОЖИЋ***

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

БАДЊИ ДАН

· 7:30 (9 ч.) ЦАРСКИ ЧАСОВИ И ЛИТУРГИЈА СВ. ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ

Понедељак, 6. јануар

· 17 ч . Налагање бадњака и Бденије (Повечерје с јутрењем)

БОЖИЋ – РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Уторак, 7. јануар

· 9 ч. Литургија празнична ***ХРИСТОС РАЖДАЈЕТСЈА, СЛАВИТЕ!***

Божић

„Припреми се, Витлејеме, отвори се свима Едеме, радуј се Еуфрате, јер Дрво Живота у пећини процвета од Дјеве, духовни рај се показа у њеној утроби а у њему Божански плод. Од њега једући живи ћемо бити и нећемо кад Адам умрети. Христос се роди, да обнови пали лик људски!”

[Тропар предпразнства, гл. 4]

Ишчекујемо сада Бадњи дан, са својом словенски мистичном топлином и радошћу пре рождественске радости; а потом и тиху ноћ, свету ноћ … у којој ће нас обрадовати „дете младо, што је од пре века – Бог.”

Можда ћемо ипак благослов добити и кроз покоју снежну пахуљу да прати нашу малу литију, од парохијског дома до уношења бадњака у наш заједнички дом – цркву. Рождество певајући и пратећи старешину – домаћина који са рипидама и звонцима уноси вером православном оплемењено а шареним бомбонама украшено дрво.

Роман читав испеваћемо кроз бројне стихире бадњеданско-божићне. Прича која се никад не завршава, а увек изнова греје. Нађимо времена да је послушамо и проживимо, и унесемо ту топлину у своје домове, нек је буде да се прелије и за божићно славље.

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака