БОГОЈАВЉЕЊЕ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

БОГОЈАВЉЕЊЕ * КРШТЕЊЕ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

КРСТОВДАН – ПРЕДПРАЗНСТВО БОГОЈАВЉЕЊА

Субота, 18. јануар, 8 ч.

▪ ЛИТУРГИЈА Св. Јована Златоустог

17 ч.

▪ ВЕЛИКО ПОВЕЧЕРЈЕ СА ЈУТРЕЊЕМ

БОГОЈАВЉЕЊЕ

Недеља, 19. јануар, 9 ч.

▪ ЛИТУРГИЈА, Св. Василија Великог, СА ВЕЛИКИМ ОСВЕЋЕЊЕМ ВОДЕ

„Господ је основао Свету Тајну Крштења када се крстио у Јордану да нам да то свето средство да се спасемо греха, ђавола, смрти.
Ти сумњаш. Да ли је то тако, питаш се? Велика тајна по среди. Јавља се Света Тројица. Господ, Син Божји, крштава се у реци у Јордану, а то све спасава људски род од греха, од смрти.

Ја хоћу доказе. То све може бити бајка. Васкрсење Христово може бити бајка и скаска и прича. Духовдан може бити бајка и скаска и прича. Али, ето за данашњи дан Господ је оставио очигледно чудо, чудо видљиво и опипљиво свету воду, Свету Водицу. Откако се Господ крстио, отад је благодат Божја сишла на сву природу. Богојављенска вода, како се вели у данашњим црквеним молитвама, Господ је осветио воду, а вода сачињава највећи део у свима световима, највећи део у телу човечијем.

Вода, вода освећена!… Ето, како се осветила онда, тако се и данас Водица освећује силом Господа Христа. […]
То чудо оставио је Господ кроз две хиљаде година до данашњег дана и до Страшнога Суда. И када ти и ма ко други посумња и рекне: „Како ћу ја да верујем да је Христос Истинити Бог? Ко ми то може казати?“ Реци му: „Ево, ево Свете Водице. Она показује и доказује да је Христос Истинити Бог. Ко њу учини непокварљивом? Ко? Само Он, Једини Истинити Бог. Нико од људи“.

[Ава Јустин, из Беседе на Богојављење, ман. Ћелије, 1965]

Да мало дометнемо труда, користећи прилику што велики Празник пада у дан недељни, певаћемо и на Литургији крстовданској, која припада навечерју Богојављења.

Сам Празник, у сутјецају са васкрсним даном, добиће још на свечаности „великим” напевима Литургије св. Василија Великог.

И на тзв. малом – крстовданском и на великом – богојављенском освећењу воде, уздах вазда велики – „Днес вод освешчајетсја јестество!” Сведочимо заиста чуду, уверљивом доказу да нико није „велиј јако Бог наш”.

~*~*~ БОГ СЕ ЈАВИ! ~*~*~

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака