БОГОЈАВЉЕЊЕ – ЈОВАЊДАН

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

* БОГОЈАВЉЕЊЕ *

КРШТЕЊЕ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

▪ ВЕЛИКО ПОВЕЧЕРЈЕ СА ЈУТРЕЊЕМ

Петак, 18. јануар у 17 ч.

▪ ЛИТУРГИЈА СА ВЕЛИКИМ ОСВЕЋЕЊЕМ ВОДЕ

Субота, 19. јануар у 9 ч.

САБОР ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ГОСПОДЊЕГ ЈОВАНА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО-ПРАЗНИЧНО

Субота, 19. јануар у 17 ч.

▪ ЛИТУРГИЈА

Недеља, 20. јануар у 9 ч.

Неким великим празницима следују патерице чији су протагонисти „издвојени” из, празником овековеченог збитија који им претходи; тако по Благовестима празнујемо Сабор св. Архангела Гаврила, по Божићу – Сабор Пресвете Богородице, а по Богојављењу – кога другог, до Онога који је пророковао, навестио и најзад, крстио самог Господа.

Најпре ћемо на Богојављење ослушнути Глас Господењ како се над водама разлива и нас грешне дозива, вапијући: Ходите, примите сви Духа премудрости, Духа разума, Духа страха Божијег, Христа Који се јавио! Е да ли ћемо заиста и чути и одговорити на тај позив, сведочећи по ко зна који пут чуду освећења многих вода …

Затим ћемо се у недељној – васкрсној служби ближе срести са светим Јованом, толико поштованим и прослављаним у српском народу; којом приликом, од срца честитамо крсну славу: Дејану и Милени Лазићима, Милошу Аћимовићу, Јели Марков и Марији и Петру Ацковићима. Славили у здрављу на много благих година!

„Днес вод освешчајетсја јестество!”

Да се и ми освештамо и убелимо водом – гласником и целебним средством над којим је глас Вапијућег у пустињи загрмео: „Ти си Христос, Божија мудрост и сила!”

Бог се јави!

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака