ДУХОВИ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

СИЛАЗАК СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ ~ ДУХОВИ~ ТРОИЦА

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Субота, 15. јуни

ЛИТУРГИЈА СА ВЕЧЕРЊОМ

Недеља, на Духове

„Свршила се икономија кашег спасења! Дејства свих Лица Пресвете Тројице у овом делу су од сада ступила на снагу. Што је благоволео Бог Отац, што је у себи испунио Син Божији – сада је Дух Свети сишао да удели верујућима. Јер, спасење наше је по предзнању Бога Оца, освећењем Духа за послушање и кропљење крвљу Исуса Христа. Тога ради се и крштавамо у име Оца и Сина и Светога Духа, обавезујући се да држимо све што нам је заповедио Господ. Они који не исповедају Пресвету Тројицу, не могу имати удела у спасоносним дејствима Њених Лица, и стога – ни спасење не могу стећи. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносуш(т)ној и нераздељној, која нам је предала исповедање о себи! „Оче Сведржитељу, Слове и Душе, у трима Ипостасима пресуштаствено и пребожанствено сједињавајуће јестаство, у Тебе се крстисмо и Тебе благосиљамо у све векове!”

[Св. Теофан Затворник, Мисли за сваки дан у години, Недеља Педесетнице]

Од многе кише ли, од пребрзог протока времена ли, наших грехова ради ли, тек – ове године липе не подижу својим миомиром совершеније икономије спасења. Опет, примиче се недеља, на Духове, која сасвим посебно одзвања у престоном граду. Осим на призиване липе (особито у Македонској улици) ови дани миришу на: испите у музичкој, трешње, тиквице, тек пронесену летњу одећу, и, највише, на покошену траву и одзвук премногих молитава и коленопреклоних молби саплетених у венчиће. Да красе наше домове и отпуштају – и кад ми можда заборавимо – речи уденуте у тишини Тројичин-дана у храму:

„Пречисти, неоскврњени, беспочетни, невидљиви, недокучљиви, неиспитљиви, непроменљиви, непобедиви, неизмерни, незлобиви Господе!”

Ј.А. Тонић

Још сличних чланака