КРШТЕЊЕ У СРЕДИШТУ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

КРШТЕЊЕ У СРЕДИШТУ

На Покров Пресвете Богородице л. Г. 2017

У протеклој школско-певачкој години постали смо богатији за три хорске бебе. Родитељи једне од њих настанили су се у граду Вршцу, где се малиша и родио.

Милан и Ивана учинили су нам част и позвали нас да певамо на крштењу малог Светозара у манастиру Средиште, па се тако, на Покров Пресвете Богородице, делегација певача на челу са о. Браниславом упутила ка банатским пределима.

На брежуљку са којег се пружа поглед на далеко по равном Банату, угнездио се обновљени манастир Средиште. Сада се на челу монашког братства налази архимандрит Нектарије.

Свету тајну крштења служили су вршачки парох о. Александар и наш о. Бранислав, у параклису посвећеном Премудрости Божијој – Преполовљењу Педесетнице. Мали Светозар је био сасвим у духу обреда – свечано озбиљан и скоро па премудар J.

По завршеном обреду, пошли смо да се јавимо домаћину игуману Нектарију, који и даље окупља своја духовна чада, не прекидајући везе које је однеговао док је парох храма Св. Саве у Београду. Порта и гостопримница пуна народа, и баш кад смо оца Нектарија подсетили да смо у манастиру били пре седам година и певали на венчању нашег драгог члана Хора, сада пиротског пароха, јереја Жарка Димића, кад однекуда се појави управо наш Жарко са све породицом, који су као и многи други дошли на сабрање код свог духовног оца. Та радост сасвим неочекиваног сусрета додатно је обојила дивни михољски осунчан дан.

Крштење смо прославили у једној од бројних вршачких винарија. Као заједнички хорски дар новокрштеном Светозару смо наменили икону његовог славног имењака (приближног значења имена) – Св. Фотија, патријарха цариградског, познатог и као „Кум свих Словена”.

Е да би Светозар, у складу са својим лепим српским именом, озарио своје родитеље, а у будућности – ко зна – можда кренуо стопама каквог просвет(л)итеља, увек заклањан омофором Пресвете Богородице, под којим је и крочио у свет православних.

Родитељима захваљујемо од срца на указаном гостопримству, а Светозар, велики порастао, на многаја љета!

Ј.А. Тонић 

Фотографије можете погледати овде

Још сличних чланака