НЕДЕЉА ЧЕТВРТА ЧАСНОГ ПОСТА – СРЕДОПОСНА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

НЕДЕЉА ЧЕТВРТА ЧАСНОГ ПОСТА – СРЕДОПОСНА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 7.

Субота, 25. март  2017. У 17 ч.

 

 

„Како си, оче Јоване, могао подићи ту Рајску лествицу између земље и Неба? Зар је ђаволи не посекоше, не прекинуше, зар је не сломише? Не … Такав пост његов, огањ до огња, пламен до пламена, пожар до пожара. Који ће то ђаво издржати? Сви безобзирце беже, сви демони беже од његове славне и божанске молитве, сви ђаволи беже од његовог поста, сви демони беже од његове огњене и пламене вере. […]

Пост тражи милосрђе, смирење, кротост. Све су то неимари (градитељи), то је једно – заједница неимарска. Ту заједницу предводи молитва. Она је тај главни мајстор, тај главни архитект, главни инжењер нашег духовног живота и наших духовних хтења и наше лествице коју ми градимо између земље и Неба. Молитва на првом месту. Кад се молитва настани у срцу твом и оно пламти и букти сталном чежњом ка Господу, стално Њега има у виду, стално Га осећа, онда молитвом уводи у душу твоју све остале свете врлине. Онда инжењер има одличне мајсторе, брзо и брзо изграђује те чаробне лествице које се протежу од земље ка Небу, лествице твог постепеног узлажења ка Богу, ка Његовом савршенству. Кад имаш силу, јаку молитву, онда ти никакав пост неће бити тежак, онда ти никаква љубав неће бити немогућа, света еванђељска љубав.”

Свети Јустин Ћелијски

[Из беседе у Четврту Недељу Великог Поста, 1965. у манастиру Ћелије]

Да замислимо: ми смо доле, дубоко, а сви наши – земни и бестелесни и свети – горе, високо; но, има и дубље од нас, има понор и у њему муке. О томе како да изградимо чудесну лествицу спасенија, да се дохватимо ма и најниже њене пречке па онда, као у каквом time lapse приказу, миц по миц, „милосрђе, смирење, кротост” све узгред градећи, чинимо наш двиг ка Богу, избављајући се од оних који једва чекају да се омакнемо и оклизнемо – говори ова недеља Поста.

Дошли смо средине великопосног путешествија, па који нас то бољи мотив може оснажити до приказања св. Јована Лествичника? Обратимо пажњу на илустрацију и ни труд, ни одрицање, ни уздржање, па чак ни пробе нам неће тешко пасти.

Ј.А. Тонић

 

Још сличних чланака