НЕДЕЉА ЧИСТА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

НЕДЕЉА ЧИСТА – ТОРЖЕСТВО ПРАВОСЛАВЉА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 5.

Субота, 7. март у 17 ч.

„Православље. Не заборави праведну реч коју си рекао Господу, обнављајући са Њим завет, нарушен са твоје стране рђавом савешћу. Сети се како и због чега си га нарушио и старај се да избегнеш нове неверности. Није славна лепа реч – славна је верност. Зар није славно бити у завету са царем? Колико је, тек, славно бити у завету са Царем царева! Али, та ће се слава обратити у твоју срамоту уколико не будеш веран завету. Колико је, од настанка света, великих људи прослављено! И сви су они прослављени за верност, у којој су истрајали, не гледајући на велике невоље и жалости које су имали због ње: А други искусише поруге и шибања, па још окове и тамнице; камењем побијени, престругани, измучени, од мача помреше; потуцаше се у кожусима и козјим кожама, у оскудици, у невољама, у патњама; они којих свет не беше достојан, потуцаху се по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским… Зато и ми, имајући толики облак сведока, са трпљењем хитајмо у подвиг који нам предстоји: Гледајући на Исуса, Начелника и Савршитеља вере.”

[Свети Теофан Затворник, Мисли за сваки дан у години, Недеља Православља]

„Видео човек Бога или не видео, Бог њега гледа.” – лаконски каже српски Златоусти, св. Владика Николај у својој беседи у Недељу чисту некада, пре.

Прозори ка свету вечитом, непролазном, где станују они чија нас житија, подвизи и страдања поучавају и крепе представљају управо иконе. Не славимо ми, како каже и св. Теофан – лепу реч или лепу слику, већ оно што та реч и изображени лик представља. Бог нас свакако види и гледа, а човеку је ваљда потребно да додирне, да успостави контакт са оним којег воли и коме се моли.

Пред нама је недеља када се сећамо победе Цркве над иконоборцима, а краси је величанствено име – Торжество православља, свечани конац прве, покајне седмице, седмице великог уздржања и многих молитава.

Дејство прво, у великопосном приказанију које смо начели, и припадајуће бденије уочи.

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака