НЕДЕЉА МЕСОПУСНА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

НЕДЕЉА МЕСОПУСНА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 7.

Субота, 2. март у 17 ч.

„Човек? Да, то је мали Бог у блату. И сваког човека треба тако ценити и тако гледати у њега. И да тако радимо не би било ових ужаса у овоме свету земаљском. Не би ове земље и ови континенти били кланице, веруј – не! А ми, видимо да је то страшна ствар, да су свих пет континената постали кланице. Човек убија човека – ради чега? Устаје народ на народ, царство на царство, испуњује се Еванђеље. Шта бива са нашим душама?

На то питање треба сваки од нас да одговори, и да не заборави да ћемо на крају света, на крају историје овога света, сви ми изаћи пред Лице Господа Христа, и одговарати за сваки свој поступак; не само то, него и за сваку празну реч, јер је Господ рекао: да ће човек дати одговор на дан Страшнога Суда за сваку празну реч коју си рекао.

Зашто је то Господ рекао? Зато што си ти Бог у блату, зато што си ти икона Божија. И дужност је твоја да показујеш заиста да си носилац Господа Христа – Христоносац и Богоносац.

Нека Благи Господ, молитвама Пресвете Богомајке и свих Светих, помогне свакоме од нас, сваком људском бићу да осети шта је човек, да зна шта је човек. И да ништа недостојно Господа Христа не чини, јер тиме себи недостојно чини. Убијајући другога, себе убијамо; чинимо ли зло другима, себи чинимо, јер је наше зло исто тако вечно као наше добро. Ако се не покајемо, ако не кренемо из овог света без тог страшног греховног терета, онда – тешко нама у дан Страшнога Суда.

Но, Господ је милостив. Дошао у овај свет да нас позове у Вечни Живот, да нам да силе и моћи да наследимо Живот Вечни. И зато нам је дао Цркву Своју, Еванђеље Своје, Себе је дао кроз Свето Причешће, да бисмо заиста заслужили онај свет. И Њиме вођени ушли из овог света у Царство Небеско. Амин”

[Ава Јустин, из Беседе 4. у Недељу Страшног Суда, ман. Ћелије, 1978]

Сећајмо се и помињимо упокојене наше о задушницама које овој недељи претходе.

Искористивши могућности технологије, ову ликовну представу – „образ страшнаго суда Божија”, увеличајмо па пажљиво, промишљајући, разгледајмо.

Веома је прегледно. Да не завршимо „ошујују”.

 

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака