НЕДЕЉА СИРОПУСНА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

НЕДЕЉА СИРОПУСНА

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО, глас 8.

Субота, 9. март у 17 ч.

„Не варајте се, Рај почиње још овде на земљи вршењем еванђелских врлина. Блаженства су доказ тога. Смерношћу се изгони из душе гордост, тај главни агенс и инсталатор пакла, и повраћа Рај, Царство Божје. Тако и покајањем, тако и кротошћу, тако и миротворством, потискује се из душе грех и смрт, сваки грех и смрт, а повраћа рај и бесмртност. Али не само Рај, него и пакао почиње још овде на земљи. Кроз сваки порок ствара се по један мали пакао у души човековој. А сви људски пороци скупа претворили су овај свет у пакао. Зато еванђелске врлине претварају овај свет из пакла у Рај. Сваким еванђелским доживљајем, сваким еванђелским расположењем, сваким еванђелским делом ти постепено успостављаш Рај у твојој души док га најзад потпуно не успоставиш. Васпоставиш ли Рај у себи, ти ћеш га лако васпоставити и у свету око себе.”

[Ава Јустин, из Беседе на Покладе, ман. Ћелије, 1965]

Изгнање Адамово и Евино из Раја слика је свакодневице родитеља; као на клацкалици између потребе да се деци, рођеној из љубави, пружи све добро и нужних прекоревања, па и „епитимија” због њихове хроничне непослушности. У своју љубав према рођеној деци не сумњамо, ма како драматичним се показале наше реакције на свако одступање од понашања какво прижељкујемо код дичних потомака.

А колико верујемо у љубав и оправдано допуштење Онога који је све нас, баш из љубави, сотворио, кад, једнако оправдано стигну епитимије због свакодневних грехова наших?

Недељна сиропусна, последње одмориште пред Часни Пост. Још ове недеље загледаћемо се, преко „ријеках вавилонскијех” у „пучину Поста” коју нам ваља препливати. А тамо, на обзорју – ено приповести, велике и страшне, светлошћу незалазном обасјане.

***

После бденија, у оквиру редовног циклуса предавања и трибина „Суботом у Невском” биће промоција ЦД-а „У време оно…” Асима Сарвана и, једног од аутора текстова, знаног и драгог архимандрита Тимотеја, игумана Вазнесења овчарско-кабларског. Тако нешто занимљиво не треба пропустити, па изволите!

 

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака