ПРОСТИ!

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ПРАШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ

Недеља, 10. март у 17 ч.

 

„Јер ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. Ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша (Мт, 6, 14-15). Какав једноставан и свима доступан начин спасења! Теби се опраштају греси под условом да и ти опрашташ грехе ближњег према теби. Ти си, дакле, сам у својим рукама. Преломи себе и од немирних осећања према брату пређи у искрено мирна – све је у томе. Дан опроштења – велики небесни дан Божији! Када бисмо сви искористили овај дан како би требало, од хришћанских заједница би се стварале рајске заједнице, и земља би се стапала са небом …”

[Св. Теофан Затворник, Мисли за сваки дан у години – Недеља сиропусна]

Дан белих поклада, дан праштања, дан када се где-где по, све зеленијим двориштима назиру пупољци како би и у нашој души требало да се назре заметак подвига, воље, труда. Да све олистава постепено, од приче до приче којима су посвећене Недеље Часног поста. И расцвета се, најзад, у светозарној ноћи, која се сада толико далеком чини.

Прво, неопходно, заливање тог заметка је праштање другима, чак и пре личног покајања. „Преломити себе…” Ништа тешко? Запитајте се још једном.

Појући на прашчалном вечерњу, знатно мекше се улази у вазда узбудљив круг који вечерас начиње.

Праштајте, браћо и сестре. Свима нама – Бог да прости.

Време Поста радосно почнимо!

Ј.А. Тонић

 

Још сличних чланака