САВИНДАН

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

СВЕТИ САВА, ПРВИ АРХИЕПИСКОП СРПСКИ – САВИНДАН

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО – ПРАЗНИЧНО

Субота, 26. јануар у 17 ч.

ЛИТУРГИЈА

Недеља, 27. јануар у 9 ч.

Свети Сава
Свети Сава

„Жалосно и тужно ми је, царе, јер моја земља нема свога архиепископа; а још и многе земље су око мога отачаства, у области државе наше, али нису напредне божаственим исправљењем. Да, хтео бих да заповеди велико Твоје царство патријарху, да ми освети као архиепископа једнога од братије моје која је са мном, да га има земља отачаства мога на освећење себи, и да се држава великога Твога царства њиме велича.”

[Из Житија Светога Саве, Доментијан]

Овим се речима, по сведочењу животописца Доментијана пре равно осам векова Сава обратио цару Теодору I Ласкарису и васељенском патријарху Манојлу I. Достојанство архипастира чак није ни тражио ни очекивао за себе, али су то достојанство једино у Сави видели оба началника, и духовне и световне власти.

Томе ће се предузећу Светога и великом преокрету који је самосталност наше цркве донела народу и држави, посветити, надамо се, ово лето Господње. Почетак сећања на ову важну обљетницу несумњиво ће бити прослављање Савиндана, тако милог и постојаног у роду нашем.

„Да ми се обећа цела царевина, ја бих био слуга Божијега сина …” – простодушно и стамено. Предводнику пута који води у живот, првопрестолнику и учитељу – појмо песму, и утројмо, макар му толико дугујемо.

Свом народу сербском, свима који уче и који се уче – срећна слава!

Ј.А. Тонић

Још сличних чланака