СЛАВА ХРАМА СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ – ПРЕНОС МОШТИЈУ БЛАГОВЕРНОГ КЊАЗА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

СЛАВА ХРАМА СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ – ПРЕНОС МОШТИЈУ БЛАГОВЕРНОГ КЊАЗА

БДЕНИЈЕ –  понедељак, 11. септембра. у 17 ч.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА – уторак, 12. септембра у 9 ч.

АКАТИСТ СВ. АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ – уторак, 12. септембра у 18 ч.

 

 

„Познај своју браћу руски Јосифе, не у Египту већ на небесима царујући, благоверни кнеже Александре, и прими њихове молитве. Умножи жито људима плодношћу земље твоје, градове владичанства твога огради молитвама, и роду твоме словенском помози у борби против непријатеља.”

[Тропар Преносу моштију Светога]

Вазда смо благодарни руском добровољачком корпусу што су, пре равно 140 година на дар нашем роду, осим своје жртве, принели духовно благо – свест о значају великог светитеља и баш светом Кнезу посветили шатор-цркву која ће пола века потом, преображена градитељским промишљањем Јелисавете Начићеве, изнићи у срцу Дорћола. Зар није дивно припадати, богослужити и узрастати у храму посвећеном баш руском светитељу и то баш оваквом – војсковођи, племићу, праведнику и на концу – монаху?

За разлику од већине руских храмова посвећених Светоме, наш је посвећен Преносу моштију; такав догађај је у послеземном животу бројних светитеља доносио чудеса, неретко и снажнију пројаву величине светитељеве (сетимо се Преноса моштију св. Николаја Чудотворца мирликијског).

У јужној апсиди наше цркве новоосликан је управо овај призор из 1724. године па и ми, једнако га посматрајући, као да путујемо кроз време у Александро-Невску лавру, у жуђени Петроград чијим проспектима бруји славословни стих из службе Светоме: „Нево реко, разлиј своје струје, јер ево кнез твој и владика, који те је од јарма шведског ослободио, празнује у граду Божијем кога шум речних таласа радује!”

У прилогу – једна новост из света недокучивих могућности нула и јединица електронског света: Виртуелна шетња кроз Храм (пре почетка осликавања), пројекат Радија Слово љубве.

http://www.slovoljubve.com/panorame/beograd/SvNevski/index.html

Ми вас ипак позивамо да уживо, опипљиво и припјевајушче дођете да заједно узвеличамо светог, великог благоверног Књаза нашег.

Приидите, воспоим!

Ј.А. Тонић

Још сличних чланака