СВ. СИМЕОН МИРОТОЧИВИ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ПРЕПОДОБНИ ОТАЦ НАШ СВ. СИМЕОН, СЕРБСКИ, МИРОТОЧИВИ

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО УОЧИ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ

Понедељак, 25. фебруар у 17 ч.

ХРАМ СВ. СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ на Новом Београду

Није лако „препоручити се” у некој другој цркви за певање на бденију, а није лако ни после кад, Богу хвала, старешина очекује и позива хор да ову лепу и динамичну службу увелича својим учешћем. Ваља истрајати и испунити очекивања. Ми се надамо да ћемо, са препоруком оца нашег, светог Симеона у том труду истрајати и ове године.

Заиста, са радошћу, одазваћемо се и приложити што умемо на дар једном од најмлађих београдских храмова посвећеном једном од најстаријих по части, светитеља српских – родоначелнику светородне лозе немањићске.

„Бодро си изволео божаствено

да пошаљеш светлост спасења

нама, у ноћи зла,

несазнањем држани што бесмо

и показа свима

синови светлости и дана да будемо,

богомудри Симеоне. ”

[Из шесте песме Канона Светоме, који написа св. Сава]

Не знам шта би се пре могло извдвојити из житија овога часнога мужа. Владар, државник, ујединитељ, бранитељ Православља, ктитор, градитељ, родитељ, монах, на концу у светости својој – мироточац.

Ноћ зла, канда беше и у време Савино када је спевао овај стих родитељу своме који се јавио светитељем. Да ли смо кадри да из тога мрака „несазнања” жмиркајући, најзад прогледамо и синови светлости и дана да постанемо, угледајући се на толике очите узоре наше небесне Србије?

Радује се и Студеница, и Хиландар, и Црна Гора, а у престоном граду, сваке године јединствена појава – на два светосимеоновска бденија певају два хора – ми преко реке, а хор „Св. Симеон Мироточиви” у Патријаршији са дир. Милицом Тишмом. И то је чудо!

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака