ТРЕЋА СЕДМИЦА ЧАСНОГ ПОСТА – КРСТОПОКЛОНА

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ТРЕЋА СЕДМИЦА ЧАСНОГ ПОСТА – КРСТОПОКЛОНА
БДЕНИЈЕ  ВАСКРСНО, глас 6.

Субота, 18. март 2017.

 

 

„Немогуће нам је босоногим прећи њиву трња, ма колико да смо жедни и ма колико да је бујан и свеж извор воде с оне стране! говоре опет раслабљени од греха. За то је човекољубиви Господ сам прешао бос њиву трња, и сад од оне стране виче и призива жедне ка извору живе воде. Могуће је – довикује Он, Ја сам прошао по најоштријем трњу и Својим стопама га затупио; ходите, дакле!
Ако је крст лек, немогуће нам је узети тај лек! И ако је крст пут, немогуће нам је поћи тим путем! Тако говоре болесни од греха. Зато је човекољубиви Господ узео најтежи крст на Себе, да покаже да је то могуће.
Данашњим Јеванђељем Господ препоручује крст, ово горко лекарство, свакоме ко жели да се спасе смрти.
Рече Господ: ко хоће за мном да иде нека се одрече себе и узме крст свој, и за мном иде. Не гони Господ људе пред Собом на крст него их позива да следују Њему, Крстоносцу.”

[Св. Владика Николај, Омилије: Јеванђеље о крсту и спасењу душе]

Крсту, ма био и „горко лекарство” – нашем средству спасенија; Крсту – нашем моћном знаку, којим осењујући, многи је исцелио и многи се исцелио и у ред отрове и демоне довео; Крсту – нашем дрвету животворном и васкрситељном, посвећена је Недеља трећа Часнога Поста.

Посебне стихире и пјенија, на службама ове недеље, посебно су свечане, и већ собом носе предукус страдања којем ћемо сведочити за четири недеље. Да страдања на Крсту није било, не би било ни Воскресенија. Зато Крст не вуче у Ад, већ се уздиже – баш као што то чинимо на бденију – као многоструко Господи помилуј, у светли Дан, у живот вечни.

„Крст је сила и знамење, Крст је спасење!” – припев је једне од најпознатијих песама из Духовне лире владика Николаја. Запевајмо крстоносне песме, наслутивши величанствени расплет на крају овог пута.

Ј.А. Тонић

 

Још сличних чланака