ВАВЕДЕЊЕ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

БДЕНИЈЕ ПРАЗНИЧНО

Уторак, 3. децембар

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

„Пресвета Дјева је с правом могла рећи ангелу Божјем: ево слушкиње Господње! Највеће савршенство и највећа част коју може жена достићи на земљи, јесте да буде слушкиња Господња. То савршенство и ту част Ева је у Рају без труда изгубила, а Дјева Марија је с трудом ван Раја задобила.”

[Ава Јустин о Пресветој]

Није ово наше време много другачије од времена у којој се одвија повест којом почињемо радосни, Рождественски пост – о девојчици коју су престарели родитељи молитвама измолили и увели у Храм. Која ће и тада и, кад се напуни време, показати необично смирење, поверење и послушност. Тешко се то може научити, или силом применити; но, проживљавајући сваке године изнова те дивне Богородичне празнике кроз које се сећамо узбудљивог и потресног Њезиног житија, тако истинито и једноставно звуче паметне речи аве Јустина.

Кроз све феминизме и борбе за „родну равноправност” које су у нашем времену потпуно изврнуте и обесмишљене (суштински и граматички), сија Пресвета Богородица као најблиставији драгуљ и блага утеха роду људском.

Похвалне песме принећемо на првом бденију које већ возвештава Празник ка којем корачамо.

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака