ВЕЛИКИ ПЕТАК

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

У НАВЕЧЕРЈЕ ВАСКРСА

 

Да ли због тога што смо и пре почетка Поста почели да понављамо и вежбамо песме са богослужења, или „само” због благодати Божије која се на наш Хор излије сваког Великог Петка, тек – на синоћним службама било је тако лепо и свечано.

Заједно смо провели равно седам сати, окупивши се сат пре почетка Вечерње а раставши се по отпеваном јутрењу са Статијама и обносом Плаштанице. Још ми бруји у уху погребно „Свјати Боже”.

Чини се да се, а да ми то и не знамо, слаже и дозрева, некако заједнички, наше учење и у службама прислуживање.

Свима и сваком ко је одвојио време и издржао толико сати певања – читав сат после вечерње, док је народ целивао Плаштаницу, па после малог одмора, Статије – од срца хвала. Греје радост због певача који нису чланови Хора а о овом великом дану певају са нама; и, још више, због оних чланова који нису из Београда а ипак одложе одлазак својим породицама да би са својим хором певали – хвала Данијели, Милошу, Анастасији и Јели која наиђе из Вршца да одржи и освежи своје чланство у Хору.

А можда је све тако било јер и ове године имамо заступника у Светом граду – Тамару, која баш у овај дан, надамо се, сведочи, са многима, благодатном огњу?

„И тако, браћо и сестре, децо Светосавска, желим вам свима, припремљеним и неприпремљеним, да сутра осванете радосни и весели због Христовог васкрса из гроба, што означава победу живота над смрћу, и победу правде над неправдом, и истине над лажи, и Бога над Сатаном.
Обрадујте свештенике ваше, који вас сутра чекају у цркви, и брину се за душе ваше. Јавите се у храмовима пред лицем Божијим, као деца Божја, сви промењени, сви проштени.
Вечерас пак ја вам честитам навечерје светог Васкрсења Христова. Нећу још да вас поздрављам оним уобичајеним сутрашњим тријумфалним поздравом, поздравом живота, среће и славе. То се не чини до сутра, јер Бог чека још и ове ноћи да се неприпремљени припреме.

А када у свануће доће онај час када је анђел Господњи показао женама мироносицама празан Христов гроб и рекао им: Што тражите живога међу мртвима? тада ћемо се и ми сви хришћани на земљи придружити громогласном појању и клицању небеских хорова од анђела и праведника у славу и част васкрслога Господа нашег и Спаса Исуса Христа.

А сада: лака вам ноћ, и до виђења сутра у цркви, ако Бог да.”

[Св. Владика Николај, обраћање преко српске радио станице, Чикаго, уочи Васкрса 1949. г.]

Утисака са великопосног путовања које, ево, скоро окончасмо – много. Ипак, уронимо у тишину Велике Суботе. „Још мало, и видећете ме …”

До певања сутра у цркви, ако Бог да.

Ј. А. Тонић

Још сличних чланака