Храм Светог Александра Невског

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

БДЕНИЈЕ ВАСКРСНО-ПРАЗНИЧНО

Субота, 3. децембра у 17 ч.

„Браћо и сестре моје, да није Пресвете Богородице људи би давно, давно постали ђаволи. Јер да није Ње не би било Господа Христа у овоме свету, не би било Спаситеља, Спаситеља од греха, Спаситеља од смрти, Спаситеља од ђавола и људи, људи који су тако заволели грех и сласти греховне, да би давно постали ђаволи! Али хвала Њој, Пресветој, Хваљеној, Славнијој од Херувима и Серафима, хвала Њој драгоценијој од свих бића створених, што је подвигом Својим, безгрешним животом Својим, очистила Себе, удостојила Себе да роди Господа Христа, да роди Бога, да буде Богородица, да да Спаситеља света! Без Ње, овај свет је без Бога; без Ње, овај свет је без Спаситеља; без Ње, овај свет пакао је од греха и смрти и демона. […]

И данас дивне црквене песме брује том дивном истином: да је Пресвета Богомајка постала Храм Божји, Храм Божији родивши Бога и Господа Христа. Вели се у једној дивној песми данашњој за Њу: „Днес Богомјестимиј Храм Богородица приводитсја в Храм Господењ“, што значи: „Данас Пресвета Богородица, Која је сместила у себи Бога, уводи се у Храм Господњи“. Још се Она назива данас у црквеним песмама и молитвама: Живи Храм Божји! А каква је одлика храма, браћо! Каква је одлика храма? Богослужење, непрекидно богослужење, ето то је одлика храма. А Богу се непрекидно служи светим мислима, светим осећањима, светим расположењима, светим делима, светим поступцима.”

[Ава Јустин, из Беседе на Ваведење, ман. Ћелије 1966]

Без Ње, „часније од херувима и неупоредиво славније од серафима” како певамо на свакој Литургији, утеха наша и надање наше и обраћање наше не би имало правог одзива.

Овај, први велики Празник у божићном посту, уводи нас у радост којом одише наше путовање ка тајанству Рождественске ноћи.

Већ на тој првој станици кличемо: Христос раждајетсја – славите! И већ се приповеда о Оној која у себе сместила Несместивог.

У овом Празнику, Марија је девојчица, измољена од својих дивних родитеља, који ће одржати обећање и увести је у Храм, да би Она једног дана сама постала живим храмом. Навештава се преокрет што ће изменити историју рода људског.

„Од давнина је најавише пророци

Руно и палицу, и заветну таблицу, и нераздељиву гору,

Марију, божанствену девојчицу похвалимо,

Јер се данас уводи у Светињу над светињама да се васпита Господу.”

Од срца честитамо крсну славу Горану и Данијели Милошевићима, у здрављу славили на много благих година!

Ј. А. Тонић

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза