Храм Светог Александра Невског

Овај пост се још зове Света четрдесетница. Њиме се подражава Христов пост у пустињи. Уз овај пост Црква везује и пост Страсне седмице, у спомен страдања и смрти Господа нашега Исуса Христа. Тако да Васкршњи пост траје укупно 48 дана.

ПРАВИЛА ПОСТА

По Типику цео пост је на води, само се суботом и недељом разрешава на уље и вино. На Благовести и Цвети разрешење је на уље, рибу и вино.

Верници који нису спремни овако да посте, могу постити на следећи начин: прву и последњу седмицу, затим среду и петак у свим седмицама на води, а у остале дане онако како могу, само да не мрсе.

За болесне, труднице, дојиље, старе и немоћне, децу и тешке физичке раднике по благослову свештеника могуће је шире разрешење.

Заједно са телесним постом, потребно је да применимо и духовни пост, што подразумева покајање, појачану молитву, милосрђе, праштање, и остале хришћанске врлине, као и уредно посећивање богослужења, читање Светог Писма и осталих душекорисних штива. Нарочито је важно приступати Светим тајнама: Покајања-Исповести и Причешћа.

ИСПОВЕСТ И ПРИЧЕШЋЕ

Верници могу да се исповеде средом и петком после малог повечерја, као и у току Литургије средом, петком, суботом и недељом.

Довољно је и потребно да се верник у току поста једном темељито исповеди, а не сваки пут пре Причешћа.

Исповест није увек услов за приступање Св. Причешћу, посебно за оне који се редовно исповедају и причешћују, мада је за оне који се нису никад исповедали, веома потребна.

Подели објаву

Последње објаве

Друштвене мреже

Пријатељи

Уредништво

Уредништво интернет места храма Светог Александра Невског

  • Главни и одговорни уредник Мариjo Чака
  • Технички уредник Марко Бакић
  • Техничка подршка Небојиша Мишевић
  • Допунски текстови Јелена Тонић

Распоред богослужења

При нашем храму свакодневно се врше следећа богослужења:

  • Јутрење 08:00
  • Вечерње 18:00
  • Бденије уочи црквених празника 18:00
  • Литургија суботом 08:00
  • Литургија недељом и црквеним празницима 09:00

Верници се могу исповедити по завршетку јутарњег или вечерњег богослужења у договору са свештеником.

Парохијани који услед болести не могу присуствовати Литургији могу се причестити код своје куће у договору са надлежним парохијским свештеником.

Храм је отворен сваког дана од 7 до 19 часова.

Избор спољашњих веза