Храм
Светог Александра Невског
Београд

Архиепископија Београдско-карловачка

Цара Душана 63 - Дорћол

СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ ‒ НЕУСТРАШИВИ БОРАЦ ЗА ПРАВОСЛАВЉЕ

Поделите чланак

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

СВ. АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ ‒ НЕУСТРАШИВИ БОРАЦ ЗА ПРАВОСЛАВЉЕ

aleksandar-nevski-spomenik-2

Ево дођосмо до краја нашег казивања. Дозволите нам да завршимо изванредним описом Светог Александра, који је написао најбољи његов биограф о. Хитров: „Суров, пун тешког и пожртвованог рада био је живот Александров“. Без сумње, јасна представа о његовим многобројним подвизима навела је овог историчара да напише следеће редове: „Име Светога, које му је дато (тј. Свети благоверни кнез Александар Невски), далеко је изражајније, него што би то била реч Велики, јер Великим обично називају срећне људе“.

Овај суд о. Хитрова можда може да изазове неке недоумице. Али, ако под појмом среће подразумевамо само велике успехе, одсуство неуспеха и страдања, безбрижно уживање у свим животним радостима, онда, наравно, у животу Светог Александра Невског нећемо наћи такву срећу.

Његов живот је више жи вот испуњен тугом. Али, истинито је речено да су туга и радост блиске једна другој, као сестре рођене, и може се претпоставити са сигурношћу да, ако је у његовом животу било много туге, која је углавном долазила од саосећања према своме народу, са друге стране, било је и радости.

Није ли највећа несрећа у животу мучење нечисте, грешне савести? Али, праведни живот Св. Александра Невског служи као доказ тога да он није окусио горчину ове несреће, која често чини потиштенима људе, који по свој прилици уживају у свим животним добрима.

Пре ће бити да је он, напротив, морао осећати радост беспрекорно извршене дужности, радост незапрљане савести, радост чисте душе, далеке од сваке нискости, радост светог живота,
у цело сти преданог на службу Богу и ближњима. Ово наравно, тешко да је оно што људи називају радошћу; то није радост лакомислености, која је налик на краткотрајно светлуцање априлског сунца над плитким потоком; то није ни смех безумника… Таквих радости је мало у животу човека који схвата истински смисао живота.

Но, правилно је рекао један велики учитељ Цркве: „Веруј ми, тежак живот је истинска радост“, и из овог извора свега истински доброг и племенитог и свега истински великог Св. Александар Невски је могао захватати обиље нове снаге за савладавање тешкоћа које му предстојаше, могао је црпсти ту енергију, ту задивљујућу бодрост која се испољавала у свим његовим поступцима.

Притом не смемо заборавити да се Светац, током читавог живота, одликовао искреном побожношћу; никада га није напуштало молитвено расположење духа, и услед тога „свуда га благодат Божија обасјаваше“, а то је извор највећег блаженства доступног човеку. За завист и злобу, те горке от ове живота, није било места у срцу његовом, испуњеном добротом, смирењем, саосећањем и свепраштањем.

Не, велики подвижник руске земље беше срећан у најузвишенијем, најплеменитијем значењу ове речи!

У исто време, његове подвиге карактерише истинско величанство: налазећи се на граници двеју епоха, између Кијевског и Московског периода руске историје, он је обухватио у себи најбоље стране које су одликовале знамените личности и једне и друге епохе: спајајући са блиставом храброшћу ретку разборитост, он беше подједнако далеко од бесциљних порива и стремљења, који воде људе у поступке који доносе краткотрајну земаљску славу, али су од мале ду ховне користи. Исто тако, он беше далеко од себичних, егоистичних склоности које нагоне људе да, ради остваривања својих циљева, занемаре моралне обзире и не бирају средства.

Непоколебљива правичност и искреност душе побудили су га да одлучно, без и најмањег двоумљења, одбије сваки савез са римокатоличким Западом, што је заувек коначно одредило карактер руске духовне самобитности.

У исто време, саможртвеним смирењем ради спаса отацбине разоружавши Татаре и отклонивши њихово мешање у руске унутрашње послове, он је обезбедио будућност и политичку независност своје државе. Али, смирење његово пред Татарима беше далеко од сваке сервилности: он је увек умео да одржи и да очува достојанство човека и Хришћанина, и побуђивао је према себи уважавање и потпуно поверење, чак, и својих грубих господара.

Чудесан, обасјан зрацима светости, лик исконског руског човека из дубине прошлих векова појављује се пред нама у лику Александра: светли практични ум, ширина погледа, снажна воља, бескрајна оданост својој отаџбини, искреност и душевност, племенитост и великодушност, увек бодар и трезвен дух, безгранична љубав према Богу, једном речју, све црте, које примећујемо током векова код најбољих представника руског народа, ми срећемо код великог јунака руског народа ‒ Светог благоверног кнеза Александра Нев ског!

Њему слава, и част, и вечно сећање!

Свети Александре Невски моли Христа Бога за нас и за све православне Хришћане!

украс21

Још сличних чланака